Karbonat ve banyo temizliği

DSCN6408Mucizevi ürünlere ya da bir üründen çok fazla sayıda işe yarayacak formüller çıkartma söylemlerine itibar etmem ama karbonat için bu durum çok farklı. Sadece karbonat kullanarak banyoda farklı yerlerin aslında ne kadar da kolay temizlenebildiğini okuduktan sonra sizler de benimle aynı fikirde olabilirsiniz.

Konumuz banyo olduğuna göre örneğin küvetten başlayayım anlatmaya. Küvet temizliğinde başka hiçbir şey kullanılmasına gerek yok, sadece karbonat tek başına yeterli.

Küvet temizliğinde olduğu gibi lavabo ve tezgah temizliğinde de çözüm yine karbonat. Belki de şöyle bir benzetme yapmam şu aşamada çok doğru olacak. Bir zamanlar bir ürün vardı hala var mı bilmiyorum; “toz ovalayıcı” deniyordu sanırım. İşte karbonat bu ürüne muadil olacak şekilde kullanılabilir; dök ve ovala… Küvette olduğu gibi lavabo ve tezgahı da çok güzel temizliyor ve parlatıyor.

Ticari marka wc temizleyicilerinin ph’ı düşüktür, diğer bir deyişle asitliği fazladır. Bu demek oluyor ki alternatif olarak sirkenin kullanılması çok mantıklı olacaktır. Ben hafif bazik özellikte olmasına rağmen karbonat kullanmayı tercih ediyorum ve karbonatın çok etkili bir temizleyici olduğuna tekrar ve tekrar şahit oluyorum. Okuduğum ev yapımı tariflerde, karbonattan sonra yüzeye sirke de dökülmesini önerenler var. Sirke ve karbonat ikilisi ya da tek başına herhangi biri nerede kullanılırsa kullanılsın, yüzeyde çok uzun süreler bekletilmesi önerilmiyor.

Aynalar ve cam yüzeylere gelecek olursak… Duşa kabinin camlarının temizlenmesi için aynı diğer cam yüzeylerde olduğu gibi sirke kullanılabilir. Sirke hiç sulandırılmadan kullanabileceği gibi, yarı yarıya sirke ile su karıştırılarak karışım hazırlanabilir. Yapılan bu karışıma ayrıca hoş kokulu esansiyel yağlardan da damlatılıp sirke kokusu hafifletilebilir. Aynı temizleme yöntemi aynalar içinde geçerli.

Yalnız bu bahsettiğim yöntem her nedense benim aynalarda inatla bir işe yaramıyor. “Aynaların çok kirliyse bu yöntem işe yaramaz” dediğinizi duyar gibiyim. Hayır, aynalarım temiz ama sirke her nedense buğu yapıyor, bu sonuçta benim hoşuma gitmiyor. Sirke yerine ben hiç de alakalı olmayan bir şeyle temizliyorum aynaları, “sabun”la… Bana çok ilginç gelmişti ilk denememde işe yaradığını görünce. Karbonatı elbetteki sabundan önce alternatif temizleyici olarak denedim, kimseye de denemelerini tavsiye etmem, sonuç çok kötü çıkıyor. Cam ve ayna gibi parlak yüzey temizliğinde karbonattan uzak durmakta fayda var…

Musluk bataryaları ve duş başlığını temizlemek ve parlatmak için de karbonat tek başına yeterli.

Ne kadar basit değil mi? Gerçekten de inanılacak gibi değil ama sadece karbonat ile banyoda bulunan çoğu şey temizlenebiliyor…

Karbonatın, temizlikte ve kişisel bakımda bu kadar etkili olması, hayatımda bir çok şeyi öylesine kolaylaştırıp içimi huzurla dolduruyor ki…

Öncelikle; karbonat kullanırken zehirli kimyasallar teneffüs etmediğimi biliyorum ve bu tarz kimyasallar ne cildime ne de kullandığım eşyalara temas etmiyor.

Tüm bu katkılarının yanında, karbonat kullanmanın çok ama çok önemli sonuçlarından bir tanesi de “doğamızı” kirletmemek, onun hastalanmasına vesile olmamak. Evimiz ve kendimiz için kullandığımız bir çok üründe, doğal kaynakların kirlenmesine sebep olabilecek kimyasallar olduğunu biliyor muydunuz?

Çocukların şekerle kandırılmaya çalışılması gibi, firmaların da bizlere onlarca çeşit kokuda ve işlevde! temizleyici ürün sunmalarına inat hiç birini satın almamak ve sadece tek bir doğal alternatifle temizlik yapabilmek… Tarifi zor müthiş duygularla dolduruyor içimi…

Not: Karbonattan hiç şikayetim olmadığı için, ev yapımı ürünlere merakım olduğu günden bu yana tariflerde çokça karşılaştığım ama tüketim alışkanlıklarımdan sapmamak adına satın almadığım “çamaşır sodası ve boraks”ı çok merak ediyorum. Bahsi geçen bu iki ürünü kullananlar tecrübelerini paylaşırlarsa çok sevinirim.

Bol karbonatlı günler…

2 thoughts on “Karbonat ve banyo temizliği

  1. merhaba içerisinde çamaşır sodası ve boraks olan likit çamaşır deterjanı yapıp kullanmıştım uzun bir süre.sonuç çok göz alıcı ışıltılı olmasa da hijyenik ve doğal temiz oluyordu son durulama suyuna da sirke ve limon yağı oh mis gibi koku oluyordu:) benimde ovmalı kimyasal temizleyici yerine alternatifim boraks,karbonat karışımını toz olarak serpip ovmalı yerlerde kullanıyorum sonuç güzel oluyor eğer üzerine sirkede sıkılırsa dahada parlak hale geliyor. :) sevgilerimle….

    • karbonat tahminim çamaşır deterjanı yapımında kullanılırsa çok etkili olmayabilir. sizin de kendi tarifinizde kullandığınız gibi çamaşır sodası kullanmak daha mantıklı.

      ovmalı yerlerde karbonat gerçekten de çok etkili. deneyimlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.

Yorumlar kapalı.