Basit yüz kremi

En büyük organımız derimizdir. Cildimiz, kendisine temas eden kimyasalları kan dolaşımı yoluyla tüm vücudumuza yaymaktadır. Hele ki kullandığımız kimyasallar zararlı ve biyobirikimli (*) ise asıl sorun o zaman başlamaktadır. İşte tüm bunlardan dolayıdır ki cildimize temas eden ürünlere karşı çok daha seçici ve dikkatli olmamız gerekir.

Benim sizlere önerim; satın alacağımız kozmetik vb. ürünlerde içindekilerle ilgili nelere dikkat edelim; parapen, petrokimyasal bazlı sentetik girdiler mi kullanılmış vs. gibi detaylara enerjimizi harcamak yerine, neleri nasıl kullanarak kendi cilt bakım ürünlerimizi daha sağlıklı malzemelerle kendimiz yapabiliriz sorularına ağırlık verelim.

Belki de şimdi yazacağım cümle bazılarınızdan tepki almama neden olacak ama ben yine de sizlerle paylaşmak istiyorum. Ben özellikle cildimizi gençleştirmek yada yaşlanmasını geciktirmek adına kullanılan ticari marka nemlendiricileri, göz çevresi kremi, kırışıkları azaltan ve hatta yok ettiğini iddia eden kremleri, gece ve gündüz kremi vs. gibi ürünlerin hep ticari pazarlama taktikleri sonucunda biz kadınları ”sanal” bir dünyaya sıkıştırmak için pazarlandığına inanıyorum.

Öylesine sanal ve korku dolu bir dünya yaratıyorlar ki neredeyse hepimiz aynalara düşman olmuş ve kırışıklarımız var mı yok mu, varsa gittikçe sayısında artış gerçekleşiyor mu diye farkında olarak yada olmayarak korku ve stres dolu günler yaşıyoruz ve deli gibi mucizevi sonuçlar beklediğimiz kozmetik markaların ve ürünlerin araştırmasına başlıyoruz.

Cildimiz için hiç bir şey kullanmayalım demiyorum, hatta benimki gibi kuru bir cildiniz varsa mutlaka uygun ürünler kullanmanız şart demek oluyor. Ama mucizevi ürünler aramak ve araştırmak yerine bence öncelikle yapılması gereken sağlıklı ve doğal beslenmek ve sonrasında doğru kozmetikleri basit girdiler kullanarak kendimiz yapmaya çalışmak olmalı diye düşünüyorum.

Tüm bu düşüncelerin de etkisiyle uzun bir zamandır kendi yüz kremimi kendim yapıyorum. Yıllar yılı “benim cildim en iyisini ve en kalitelisini hak ediyor” diyerek bilmediğim kimyasalları cildime sürmüşüm ve ne kadar da gereksiz yere para harcamışım, yazık…

Ev yapımı yüz kremi tarifleri araştırmaya başladığımda gördüm ki ağırlıkta yağlar kullanılıyor. (Satın aldığınız kremlerin içindekiler kısmına dikkatle baktığınızda değişik yağların kullanıldığını görebilirsiniz.) Doğal yağları kullanarak ev yapımı kozmetik ürünler yapmak istediğimizde, esansiyel yağ ve taşıyıcı (sabit) yağ arasındaki farkları bilmek ise hem faydalı hem de oldukça önemli.

Sabit yağ ve esansiyel yağ nedir?

Taşıyıcı yağlar (bitkisel yağlar, sabit yağlar); bitkilerin yağlı kısımlarından çıkartılırlar ve temel olarak uçucu (buharlaşabilen) esansiyel yağları taşımak için kullanılırlar. Sabit yağlar kolayca buharlaşmazlar. Esansiyel yağlar ise bitkilerin çeşitli yerlerinden damıtılarak yapılan uçucu ve aromatik karışımlı sıvılardır (yani gerçek bir yağdaki gibi yağ asitlerine sahip değillerdir, çoğunlukla renksizdirler). Bitkilerin “öz”‘ünden elde edildikleri için “esansiyel” yağ denmektedir. Bu tip yağlar oldukça konsantre oldukları için mutlaka cildinize ve kullanım amacına uygun olacak şekilde taşıyıcı-sabit yağlarla inceltilmesi (seyreltilmesi) gerekmektedir. Esansiyel yağlar cilde direkt uygulanmamalıdır (cildi tahriş edebilir!!!). (kaynak: naturalchica)

Taşıcı yağlara örnek —————-Esansiyel yağlara örnek

* Jojoba yağı ———————— * Limon yağı

* Tatlı badem yağı ——————-* Lavanta yağı

* Buğday yağı ———————— * Çay ağacı yağı

* Zeytinyağı ———————— –* Biberiye yağı

* Shea (karite) yağı ——————-* Nane yağı

* Hindistan cevizi yağı —————* Tatlı portakal yağı

* Üzüm çekirdeği yağı —————-* Gül ağacı yağı

* Avokado yağı ———————– * Greyfurt yağı

***

Yağlar cildin nemlendirilmesinde nasıl bir rol oynuyor diye araştırdığımda şunu öğrendim; yağlar cildimizdeki nemin azalmasını engelliyorlar. Nasıl engelliyorlar peki? Cildin üzerinde bariyer oluşturarak nemin ciltte hapsolmasını sağlıyorlar. Ve kullandığınız yağın içindeki özelliklere göre cildin beslenmesine katkıda bulunuyorlar. (kaynak: rodale.com)

Ayrıca yağlarla ilgili şehir efsanesi gibi dilden dile dolaşan bir yanlış bilgi ise; yağlı ciltler için doğal yağların kullanılmasının sakıncalı olduğu yönünde. Yağlı cilde sahipseniz yapmanız gereken şey “doğru” yağı bulabilmek ve bulduğunuz bu yağın komedojenik yani gözenekleri tıkayıcı özellikte olup olmadığını araştırmak. (Yağlı ciltlerde de yağların nemlendirici olarak kullanılabileceği ile ilgili daily glow internet sitesinde açıklayıcı bilgiler var.) Aslında her cilt türü için seçilecek yağın komedojenik olup olmadığı önemli tabii. Çeşitli yağların komedojenik özellikleri ile ilgili daha detaylı bilgi için benefical botanicals internet sitesine göz atabilirsiniz.

Yağların ev yapımı kremlerde yaygın bir şekilde kullanıldığını öğrendikten sonra benim cilt tipime hangilerinin uygun olduğunu araştırmaya başladım. Kuru ciltler için faydalı çok fazla yağ çeşidinin varlığına şahit oldum bu araştırmalarım sırasında. Ama bu konuda aç gözlü davranmamaya karar verdim. Çünkü her bir yağ çeşidinin özelliklerini okudukça ister istemez “bunu da almalıyım, aaa bu da güzelmiş hadi bunu da alayım” demeye başlıyorsunuz ki pek de arzu ettiğim bir durum değil!

Basit yani içinde en az girdiyle ve en etkili kremi yapabilmekti amacım ve bunun için okuduğum kaynaklardan edindiğim bilgiler neticesinde sadece “SHEA (KARİTE) YAĞI”nı edinmeye karar verdim. Kuru ciltler için uygun olan organik hindistancevizi yağı evimde mevcuttu zaten.

Bahsi geçen yağlara cildimin nasıl tepki vereceğini gözlemlemek için her birini ayrı ayrı birer hafta kadar kullandım ve sonrasında etkilerine göre yapacağım kremde hangi oranlarda kullanacağıma karar verdim.

Basit yüz kreminde kullandığım yağlar:

1) Shea (karite) yağı:

Benim favorim… O kadar etkili ve faydaları öylesine çok ki… Çook meşhur ve pahalı bazı markalar ağırlıkta shea yağının kullanıldığı ürün gamlarına bile sahipler. Kullandığım shea yağı organik, rafine edilmemiş, soğuk sıkım ve fildişi renginde (renk çok önemli). Böylesine doğal ve tabiatın bizlere hediyesi olduğunu düşündüğüm bu yağın özelliklerinden hiç bahsetmezsem eğer büyük bir haksızlık yapacakmışım gibi geliyor bana.

Shea yağı; Afrika’nın batısı ve merkezindeki yarı kurak savannah bölgesindeki Karite ağaçlarının meyvesinden elde edilen katı, sabit bir yağdır. Shea yağı bazen “kadınların altını” şeklinde adlandırılır bunun nedeni ise kırsalda yaşayan birçok Afrikalı kadının geçim kaynağıdır. (Aynı sabun cevizinde olduğu gibi karite ağacı da vahşi doğada kendiliğinden yetişir yani herhangi bir zirai ilaç vs. gibi dışarıdan zararlı etkilere maruz kalmazlar. Ayrıca sabun cevizini toplayan yörenin yerli halkı gibi shea yağı da Afrikalı yerli halkın ciddi anlamda geçim kaynağını oluşturur (BYS)).

Shea yağının kullanım alanlarına gelecek olursak;

* Ciltteki ince kırışıklıklar ve izlerin azalmasına yardımcı olur

* Güneş yanığı ve egzama gibi cilt rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır

* Oleik, stearik, palmitik ve linolenik asitler gibi bitkisel steroller sayesinde iyileştirici özelliklere sahiptir.

* İçindeki sinnamik asit esterleri sayesinde cildi ultraviyole radyasyondan korur (yani doğal bir güneş koruyucu diyebiliriz). (Shea yağı ile ilgili kaynaklar: greenliving.nationalgeographic, care2, multiculturalbeauty.about)

Shea yağının oldukça fazla kullanım alanı var ve içindekilerle ilgili daha detaylı bilgiler ise ayrı bir yazı konusu aslında. Şimdilik kısa bir tanıştırma faslı olsun bizler için ve ilerleyen zamanlarda daha da detaylı bilgiler paylaşmak için anlatmayı burada sonlandırayım.

Ev yapımı krem yapmadan önce kullanacağım yağları seçmek için kısa bir süre kullandığımı ve ona göre kremimde kullanıp kullanmayacağıma, kullanacaksam hangi oranda olacağına karar verdiğimi daha önce belirmiştim. Gelelim shea yağıyla ilgili gözlemlerime:

Öncelikle; kokusunu ya çok seversiniz yada nefret edersiniz bence ortası yok. Ben kokusuna bayılıyorum, kokusunun neye benzediğini ise tarif etmem çok zor. Oda sıcaklığında, tereyağına benzer şekilde katı formda. Cildinize yağı sürdüğünüzde ise cilde hemen nüfuz etmiyor yani bir süre ince bir tabaka gibi ve hafif yapış yapış bir his uyandıracak şekilde kalıyor. Evet farkındayım, bu yazdıklarım shea yağını pek de cazip bir yağ çeşidiymiş gibi göstermiyor olabilir ama asıl güzelliği yağı sürdükten bir süre sonra ortaya çıkıyor. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki bu yağı kullandıktan sonra cildiniz ipek gibi yumuşacık oluyor ki ben ciltte bu hissi çok severim.

Shea yağının neye benzediğini sizlere daha iyi anlatabilmek için şu an elime sürüyorum, canlı canlı anlatıyorum yani. Tam olarak ne ile kıyaslayabileceğimi şimdi buldum; ” bepanthen merhem”e çok benziyor. Belki de bu tarz merhemimsi şeylerden hoşlanmıyor olabilirsiniz ama bu durumunda çözümü var.

Çözüm bir; shea yağını sevdiğiniz diğer daha hafif ve cilt tarafından çabuk emilen yağlarla karıştırarak krem haline getirip kullanabilirsiniz.

Çözüm iki; İngilizcede “whipped” şeklinde geçiyor Türkçeye “çırpılmış” diye çevirmek uygun olur sanırım. Neyse; kullanacağınız shea yağını mikser ile çırparak kullanımı daha rahat hale getirebilirsiniz, oldukça etkili bir yöntem.

Yaz mevsiminde kullanacağım ev yapımı kremim için shea yağını işin doğrusu kullanmayı pek düşünmüyordum ama bu yazıyı hazırlarken güneş koruyucu etkisini öğrendiğim için malzeme listeme dahil etmeye karar verdim.

Shea yağı ile ilgili epey bir şey yazdığımı düşünsem de yazdıkça daha da aklıma geliyor ve korkarım ki bu yazı çok ama çok uzun olacak. Neyse konumuza geri dönelim; shea yağının yoğunluğundan dolayı gece kremi olarak kullanılmaya oldukça müsait, göz çevreniz için de kullanabilirsiniz. Ayrıca saçlar için besleyici maske yapımında, dudak nemlendiricisi, vücut kremi olarak da kullanabilirsiniz. Topukları ve dirsekleri çok güzel yumuşatıyor, tırnak etlerinin ise belirgin şekilde yumuşamasına katkıda bulunuyor. Tüm bunlar benim denediğim ve sonucunda memnun kaldığım özellikleri bu çok amaçlı yağın.

2-) Hindistan cevizi yağı:

Benim bir diğer favori yağım. Öncelikle kokusu mükemmel ve cilde çok çabuk nüfuz ediyor. Shea yağıyla arasındaki en büyük farklardan bir tanesi bence cilt tarafından kolaylıkla emilmesi. Özellikle sıcak günlerde kullanım açısından shea yağına göre daha ideal çünkü hem cildinizin nemlenmesine yardımcı oluyor hem de ciltte bir tabaka şeklinde asla kalmıyor ve cildinizi yumuşacık yapıyor. Shea yağı gibi kozmetik sektöründe kullanımı oldukça yaygın. Havalar ısındıkça katı formdan sıvı hale geçiyor. Benim kullandığım hindistan cevizi yağı organik ve soğuk sıkım.

Basit yüz kremi tarifi ve yapılışı

Tarifimi en az ve de cildimin olumlu tepkiler verdiği malzemelerle yapmak istediğimi yazımın başından beri söylüyorum. Bundan dolayı “ev yapımı krem” tarifim oldukça basit ve bana göre oldukça da etkili. Eğer sizler de doğal yağlar kullanarak kendi kreminizi yapmaya niyetli iseniz, cilt tipinize uygun ve kaliteli yağları araştırarak işe başlayabilirsiniz. Sonrasında da kendi ihtiyaçlarınıza cevap vermeye yönelik “kişiselleştirilmiş” tarifinizi oluşturmak kalıyor geriye.

Ev yapımı kremimi nasıl bir yöntemle yaptığımı sizlerle paylaşmamın sizlere fikir verme açısından faydalı olacağına inanıyorum.

* Shea yağı- iki çorba kaşığı kadar
* Hindistan cevizi yağı- iki,üç çorba kaşığı kadar

Tüm bu yağları çukur bir tabağa koydum,

Sonrasında bir çatal yardımıyla iyice karıştırmaya başladım. Yağ miktarı az olduğu için mikseri kullanmak bana pek de pratik gelmedi,

Karıştırmaya ilk başladığınızda yağların formunda her hangi bir değişiklik olmuyormuş gibi geliyor ama çatalla ezerek çırpmaya devam ettikçe yağlar birbirinin içinde çok güzel bir şekilde erimeye başlıyor ve neredeyse köpüğümsü bir kıvama geliyor.

İstediğim kıvama gelmiş olan kremimi küçük bir cam kavanoza aktarmak kalıyor sadece.

.

Verdiğim bu tarifle yapılan kremle ilgili gözlemlerim ise kısaca şöyle; öncelikle shea yağının o merhemimsi yapısından eser yok. Yani cilt tarafından oldukça çabuk emiliyor ve cildi nemlendirmede oldukça etkili. Bu sonucun çıkmasında shea yağını hindistan ceviziyle karıştırmamın ve bu karışımı çatalla çırpmamın yardımı çok bence. Çünkü kış için yaptığım kremde kullandığım yağları çırpmak yerine ılık suda benmari usulü eriterek karıştırmayı tercih etmiştim ama şimdi görüyorum ki yeni yöntem gerçekten de “müthiş”.

Ev yapımı kremimde shea yağı kullanmamın bana sağladığı bir kolaylık da; krem tariflerinde sıkça rastladığımız balmumunu kullanmama gerek kalmaması. Balmumu hem cilt için faydalı özelliklere sahip yanı sıra yapılan kremdeki yağların sıvı formda değil de alıştığınız krem yapısında olmasını sağlıyor. Neden balmumu kullanmadığımı merak edenler için cevabım; shea yağının oda sıcaklığında bile sıvı hale gelmemesi ve eklenen diğer yağlarla karıştırıldığında bile kullanım açısından kolaylık sağlayacak kremsi katı yapısını muhafaza etmesinden kaynaklanmakta.

NOTLAR

Not 1: Kullanacağınız easansiyel yağlara alerjiniz olup olmadığını anlamak için bileğinize herhangi bir taşıyıcı yağ ile bir damla esansiyel yağ damlatıp karıştırın ve cildinize yayın. Bir iki saat içinde her hangi bir yanma yada kızarıklık oluşmuyorsa kullanacağınız yağlara alerjiniz yok demektir. Esansiyel yağınızın saf olup olmadığını evinizde yapacağınız küçük bir testle anlayabilirsiniz. Elişi kağıdına bir damla damlatın, eğer çok çabuk buharlaşıyor ve geride iz bırakmıyorsa test ettiğiniz yağ saftır. (kaynak: crunchy betty)

Not 2: Kozmetik sektöründe olduğu gibi cildimiz için kullanacağımız yağların üretiminde de hassas davranmayan firmalar olabilir. Bundan dolayı ”nasıl olsa ticari marka kozmetik ürün yerine doğal yağ kullanıyorum” deyip tedbiri elden bırakmayın ve alacağınız yağların nasıl üretildiğini öğrenmeye çalışın, organik ve soğuk sıkım yağlar bulmaya özen gösterin.

Not 3: Yağları tıpkı diğer kozmetik ürünlerde olduğu gibi mutlaka temizlenmiş cilde uygulayın.

Not 4: Esansiyel yağları direkt bebeklerin ve çocukların cildine sürmeyin.

Not 5: Doğal yağlarınızı koyu renk şişede ve güneş ışığı görmeyen yerde muhafaza edin. Doğru şekilde saklanan esansiyel yağların raf ömrü ortalama 5 yıldır.

Not 6: Doğal yağ çeşitleri kullanarak kendi kozmetiklerinizi yaparken size tavsiyem küçük gramajlarda yapmanız. Bu tarz yağlar ısıya ve havaya oldukça duyarlı olabiliyorlar. Krem kutusunun kapağının sık sık açılmasından dolayı kullandığınız yağların çabuk okside olup bozulmasını istemiyorsanız, az az yapmanız çok daha uygun olur bence.

Not 7: Her ne kadar doğal yağları ticari kozmetik ürünlerin yerine denemekten korkmamak gerekse de, ilk kez kullanacak olanların bu konuda yeterli araştırmayı yapıp, yağları iyice tanıdıktan sonra satın almalarını ve kullanım sonrasında ciltlerinin vereceği tepkileri mutlaka gözlemlemeleri gerektiğini düşünüyorum. Ben olumsuz hiç bir şey gözlemlemedim cildimde ama hepimizin cilt yapısı elbetteki farklı farklı… O yüzden böylesine önemli bir konuda “mutlaka deneyin çok memnun kalacaksınız” tarzı yönlendirici yorumlar yazmaktan imtina ediyorum.

Not 8: Doğal yağların kullanılmasıyla ilgili bir çekincem ise güneşin etkisi konusunda. Bazı kaynaklar; cilt yağı iyice emdikten sonra güneşe çıkılmasını yoksa ciltte lekeler oluşabileceğini belirtmekte. İlginç olan şu; ev yapımı güneş koruyucusunda “shea, hindistan cevizi yağı” kullanılarak yapılan tariflerin yer aldığı kaynaklar da var. Hatta zeytinyağının kullanılmasını tavsiye eden uzmanlar da var. Benim cildim güneşe karşı çok duyarlı, beyaz tenli olmamın etkisinden sanırım. Buna rağmen bugüne kadar her hangi bir olumsuzlukla karşılaşmadım.

Not 9: Esansiyel yağların kullanımı ile ilgili daha detaylı araştırma yapmak isteyenler için kaynak: aromaweb

Not 10: Shea yağının yüz kremi olarak kullanılmasının faydalarını anlatan detaylı yazı için kaynak: ehow

(*)Biyobirikimli: Bir organizmanın vücudunda zirai ilaçlar ve diğer organik kimyasallar gibi maddelerin birikmesine denir. Organizma, zehirli bir maddeyi o maddenin kaybolmasından daha hızlı bir oranda emerse biyobirikim meydana gelir. Bundan dolayı bir maddenin “yarı-ömrü” ne kadar uzunsa, kronik zehirlenme riski o kadar yüksek olur (kaynak: wikipedia).

31 thoughts on “Basit yüz kremi

  1. Yazınız çok güzel ve bilgilendirici olmuş.
    Teşekkürler.
    Hemen denemelere başlıyorum.

  2. Benzer bir karisimi bir suredir bende kullaniyorum, hatta sacima bakim icin de ayni kremi kullaniyorum. uzun bir suredir tedavisi mumkun olmayan bir tur cilt egzemasindan muzdariptim, gitmedigim doktorlar kullanmadigim kremler kalmadi (gercekten, 5 ayri ulke doktoru ve 10 dan fazla ilac kullandim nafile…) ama bu krem sac derimde ve yuzumde ortaya cikan egzamayi cok hafifletti, daha az araliklarla egzama tekrarliyor ve cok daha az rahatsiz edici sekilde geciyor. ben shea yagina bagliyorum, benim icin su ana kadar faydali oldu, cildimin bakimi icin ise hakkaten ise yariyor, ben memnunum. Son not: yiyemedigim seyi yuzume surmuyorum…. bazen yuzumu kremlerken bir parcada tadina bakiyorum sonra cok guluyorum kendime tavsiye ederim :))

    • Hipokrat’tan bugün bir alıntı yayınlamıştım “yedikleriniz ilacınız, ilacınız yedikleriniz olsun”.
      ben bu sözü çok doğru buluyorum, aynı şey shea yağı içinde geçerli bence, doğru kullanıldığı takdirde olumlu etkiler yaratabilecek kimyasallara sahip…

  3. shea yağı gerçekten mucize bir yağ ben doa kozmetikten alıyorum. saç bakımında da çok işe yarıyor. ancak bu yağlardan güneş koruyucu yapma fikri hiç iyi bir fikir değil denedim kendimden biliyorum. 3 faktör civarı koruyucu özellik var diyorlar ancak yağ acayip derecede bir bronzluk sağlıyor, bende çok hafif derecede yanık oluşturdu.

    • açık tenli olduğum için güneşe karşı çok duyarlıyım, güneşli günlerde özellikle yazın, güneşle köşe kapmaca oynuyoruz diyebilirim. ben de iyi bir ev yapımı güneş koruyucu tarifi bulabilirim diye ümit ediyorum, bakalım araştırdıkça neler çıkacak.

      shea yağını güneş koruyucu olarak kullanmıyorum sadece yazın kullanacağım yüz kremimin içine eklemekte sakınca olmadığını düşünüyorum. tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkürler…

    • shea ve hindistan cevizi yağını bana yurt dışında yaşayan kardeşim hediye etmişti. bundan dolayı bu yağların “ülkemizde satışı var mı yok mu, satışı varsa eğer nerelerden temin edilebilir” gibi bilgilere sahip değilim.

      ama “basit krem” yapabilmek için illaki bu yağların kullanılması gerekmiyor, bence ülkemiz “sabit yağ ve esansiyel yağ” konusunda oldukça zengin çeşitliliğe sahip.

  4. merhaba sitenizi yeni keşfettim.
    Saçımı karbonatla ve sirke kullanarak yıkadım.
    Bakalım sonraki yıkamalar da gelişmeleri anlatırım.
    Krem için başka hangi yağları önerir siniz?
    Paylaşımlarınız için teşekkürler..

    • merhaba, karbonat ve sirke kullanarak saç yıkama ile ilgili gözlemlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

      krem için hangi yağları önerirsiniz diye sormuşsunuz; konunun uzmanı olmadığım için size “şu yağı kullanın” tarzı bir cevap yazmaktan imtina ediyorum. ama şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki; kaş yapayım derken göz çıkartmamak için cilt tipinize uygun yağ seçerken kaliteli, organik ve soğuk sıkım olanları tercih etmeye dikkat edin. organik yağlar biraz pahalı gibi ama bir damla yağ bile tüm yüzünüze yetebiliyor. yani aldığımız yağı çok uzun süre kullanmak gibi bir şansımız oluyor böylece.

      hangi yağların kullanabileceği konusunda sizi aydınlatamamış olabilirim, ama bu yazıyı yazmaktaki amacım okuyuculara ilham verebilmekti. umarım verebilmişimdir…

  5. merhaba benim cildim çok kuru ve hassas sadece shea yağını kullansam olurmu hindistan cevizi yağı gereklimi bu krem için

    • ev yapımı krem için cilt tipinize uygun istediğiniz yağları kullanabilirsiniz.
      shea ya da hindistan cevizi yağı dışında da çok güzel yağlar var. shea yağı merhemsi bir yapıya sahip, özellikle yazın tek başına kullanımda yoğun gelebilir. bundan dolayı ev yapımı krem için shea yağı kullanmak istiyorsanız, tatlı badem, kayısı çekirdeği ya da hindistan cevizi yağı gibi cilt tarafından çok kolay emilen yağlarla karıştırarak size özel bir krem yapabilirsiniz.

  6. cevap için teşekkürler ..bişey daha sorucamm shea yağını neredn temin edebilirim.biyer buldum organikhane diye biyerdi sanırım ama güvenilirmi bilemiyorum birde ordakinin rengi beyaz..sizin aldığınız biyer varmıı…….

    • shea yağı bana yurt dışından getirilmişti. bahsettiğiniz internet sitesi hakkında maalesef hiçbir fikrim yok… shea yağının rafine edilmemiş, organik ve soğuk sıkım özelliklere sahip olması önemli.

  7. Merhabalar. yazınızı okudum gerçekten çok beğendim bende kendi kremimi kendim yapmak istiyorum. fakat yağ konusunda tedirginim acaba sizin kullandığınız soğuk sıkım hindistan yağı ve shea yağının markası nedir aynısından bulabilme ihtimalim var mı

    • merhaba, bahsi geçen yağları yurt dışında yaşayan kardeşim hediye olarak getirmişti bana. kullandığım markaların ülkemizde satışı yok maalesef. fakat bu iki yağın dışında da cilt tipinize uygun kullanabileceğiniz bir çok çeşitte yağın satışı yapılıyor. örnek olarak badem yağını ve kayısı çekirdeği yağını verebilirim…

  8. benim yaptığım krem hafif pütürlü oldu shea yağından dolayı …sizinde öyle mi yoksa benimki mi sorunlu acaba…

    • yeni yaptığım krem pütürlü oldu, sanırım shea yağını iyi çırpmadım bu sefer. kullanmadan önce avuç içinde eritip yüzüme bu şekilde uyguluyorum, daha kolay emiyor cildim.

  9. Merhaba,

    Sitenizi yaklasik 2 saat once kesfettim, ve iki saattir okuyorum. Her tarifinizde ben bunu bir yerden hatirliyorum derken, buldum. Bunlar benim babaannemin yakinmalari. Bizlere eskiden cektigi sikintilari anlatirken, “biz sacimizi yikayacak sampuan nerdeeeee, sabun bile bulamaz kil ile yikardik”, bulasiklari ocakbasindan (evlerde bulunan simdinin somineleri) aldigimiz kul ile yikardik” diye anlatir hep. Bosuna degilmis, 70 yasini coktan asmis olmasina ragmen hala gayet gur saglikli saclarinin olmasi :) Hep koy hayatinin ozlemini duyuyordum, sitenizi okuduktan sonra daha da cok ozler oldum. Ama ne yazikki en azindan kisa vadede, gerceklestiremeyecegim bir hayal :( Insallah bir gun nasip olur.

    Benim size bir sorum olacak. Sanirim yurtdisinda yasiyorsunuz, acaba yaglarinizi (hindistan cevizi, shea butter) nerden aliyorsunuz? yada bir marka verebilir misiniz?

    Tesekkur ederim.

    • merhaba,

      kremlerimde kullandığım yağları yurt dışında yaşayan kardeşim temin etti benim için.

      köyüm benim için çok kıymetlidir. her sene gidip havasını koklamazsam bir şeyler eksikmiş gibi hissediyorum hep… babaanneniz ne kadar kıymetli bilgilere ve tecrübelere sahip. selamlar :)

      • Koy hayatini bende cok ozluyorum, cocukken anneannemleri ziyarete gittigimizde yasadigim dinginligi hala unutamiyorum. insan dogal olarak kurtuluyor kosturmacadan.Saate takili kalmiyor. Insallah bir gun geri donebilirim koy hayatina.

        Bende yurtdisinda yasiyorum (ABD), ve sizin kullandiginiz markayi almayi dusundum ama, resimde gorunen marka, Ingiltere menseili sanirim. Cok fazla urun var,insanin kafasi karisiyor. Acaba nutiva marka coconut oil hic kullandiniz mi? ben de kendi deodarantimi yapmak istiyorum da :) yalniz unrefined aldigimda, acaba cok keskin bir kokusu olur mu diye endiseleniyorum.refine olanlar da bir suru islemden gecmis gorunuyor. bu konudaki tecrubelerinizi paylasabilir misiniz?

        Tesekkurler.

        Not: Saclarimi sitenize rastlamadan once sabunla yikamis, ama memnun kalmamistim. Onerilerinizi okuduktan sonra, sirke ile duruladim ve cok memnun kaldim. Tesekkur ederim :)

      • araştırdığım kaynaklardan anlayabildiğim kadarıyla USDA organik sertifikası çok geçerli ve güvenilir bir sertifikaymış. bahsettiğiniz nutiva marka hindistan cevizi yağını çok methediyorlar. kardeşimin bir daha ki Türkiye ziyaretinde istek listemin başında yer alıyor.
        rafine edilmemiş hindistan cevizi yağının çok baskın bir kokusu yok. bundan dolayı rahatlıkla deodorantınızı yaparken kullanabilirsiniz.

        kullandığım shea yağından çok memnunum, sizin de fark ettiğiniz gibi ingiltere menşeli. sanırım yaşadığınız ülkede çok popüler bir ürün shea yağı. gerçek shea yağı fildişi renginde oluyormuş, o yüzden sarı renkte satılanla karıştırmayın diye uyarıyorlar…

  10. Cevap verdiginiz icin tesekkur ederim. Siparisimi verdim bile, insallah gelince kendi deodarantimi ve kremimi yapacagim. Sonuclardan sizi haberdar ederim.

    Birde size sac ve cilt icin hindistan cevizi yagini nasil kullanabilecegimi soracaktim. Acaba direk kullanabilir miyim?

    Iyi gunler

    • hindistan cevizi yağını direkt cildinize uygulayabilirsiniz. saçta ise henüz denemedim. siz deneyecek olursanız sonuçları paylaşırsanız çok sevinirim.kolay gelsin…

  11. Merhaba,

    Biraz once hem kremimi hem de deodarantimi yaptim, insallah cok faydalanacagima inaniyorum.

    Bu arada benim kremim biraz puturlu oldu, acaba sorun nerde diye yorumlara bakarken farkettim. “Yaglari nerden aldiniz” sorusunu aslinda daha once kac kez cevaplamissiniz, dikkatsizligimden gormemisim ozur dilerim :(

    Iyi gunler

  12. bu sefer yaparken benmari usulü karıştırdım kremleri hiç pütür olmadı bu form daha hoşuma gitti benim..güvenle kullanıyorum bu kremi tekrar teşşekkürler..

    • benmari usulü krem yaparken yüksek ısılarda yağları eritmemeye dikkat etmek gerekiyor. ev yapımı kreminizi iyi günlerde kullanmanızı dilerim…

  13. Selamlar, shea butter gerçekten çok faydalı bir yağ… Verdiğiniz bilgiler çok kıymetli gerçekten… Tamamen bitkisel olarak üretilen ve hiçbir koruyucu ve katkı madde içermeyen shea kremlerimizi incelemek isteyenleri Moshos Garden’a bekleriz ;)

    • shea ve hindistan cevizi yağının gözenek tıkayıcı özelliği olmadığından dolayı karma ciltlerde de kullanılabilir diye tahmin ediyorum. ama önemli bir konu olduğundan dolayı daha detaylı araştırma yapmanızı tavsiye ederim.

Yorumlar kapalı.