Basit parlatıcı ve koruyucu katkılı sirke!

Görüntü0998

 

Aslında başka bir konu hakkında yazı yazacaktım fakat son anda vazgeçtim. Şimdi süreç şu şekilde gelişti.

 

Bilgisayarımın başına oturdum, yeni demlenmiş çayımdan yudumlayıp yazımı yazmaya başlayacaktım ki, gözüme yanıp sönen kırmızı bir ışık takıldı. Bulaşık makinem parlatıcım bitti gel bir şeyler yap diyordu sanki.

Ben de bu durumu çözmek adına kalktım, mutfak dolabımdan sirkeyi elime aldım. Sonra da parlatıcı yerine sirke almak için eşimle beraber markette geçirdiğim o hummalı araştırma telaşı aklıma geldi. Evet, bugün sirke hakkında yazmalıyım dedim o anda.

Dikkatinizi özenle çekmek isterim ki, yemeklerime koyacağım sirke değil, bulaşık makineme koyacağım sirke hakkında markette satılan ürünlerle ilgili yoğun bir etiket okuma işine giriştik. Bir makine için dahi olsa en iyisini ve en sağlıklısını almak istiyordum. Parlatıcı gözüne ne koyarsınız, son durulama suyunda bulaşık makinesi onu kullanıyor çünkü.

Organik sirke hiç aldınız mı bilemiyorum ama alacak olursanız eğer içindekiler kısmında sadece elma,üzüm vs. sirkesi ibaresini görürsünüz. Organik olmayanlarda ise sirke dışında koruyucu olarak kullanılan katkı maddesininde yer aldığına şahit olursunuz. Benim kafam karışmıştı, sizin de karıştı mı? Sirke zaten turşularda vs. koruyucu amaçla kullanılmıyor mu? Kullanılıyor. Sirkenin içindeki asetik asit onun doğal olarak iyi bir gıda koruyucusu olmasını sağlıyor. Tüm bunları biliyorken markette satılan sirkenin ne gibi farklılığı var ki içine bir de koruyucu eklemeyi uygun bulmuş acaba üretici firmalar. İlginç değil mi?

Paketli ürünlerde katkı maddelerinden olan koruyucunun kullanılmasının nedeni ,ürünlerin raf ömrünü uzatmak (firmaların katkı maddelerini bizim sağlığımızı düşünerek koyduklarını hiç sanmıyorum!!!). Sirke içindeki koruyucuyu hiç anlamadım.

Aldığım sirke 500 ml cam şişede (cam olması ayrıca benim için çok önemli, plastiğe tahammül edemiyorum) içindekiler kısmında ise; elma sirkesi ,metabisülfit yazıyordu. Firmanın internet sitesine girip elma sirkesi bölümüne baktığımda ise kısaca şunlar yazıyordu. ”……elma sirkesi, doğal mısır fermantasyonu yöntemiyle üretilerek….”. Açıkcası koruyucu işini anlamadım ama bu DOĞAL MISIR FERMANTASYONU kısmını hiç ama hiç anlamadım. Fermente olması gereken ELMA değil mi, yoksa ben mi yanlış biliyorum. Doğal denen ama gdo’lu olduğunu tahmin ettiğim mısırın sirkede ne işi var??

Sorular ,sorular….paketli ürünler bulmaca gibi. Çözmeye çalışmaktan hiç keyif almadığım bulmacalar. Fazla bulmaca çözmemek için şöyle yöntemler buldum bende. ” Mümkün olduğunca içinde katkı maddesi olan paketli ürün almamak, onunu yerine aile bütçesini sarsmayacak şekilde gerçekten de organik (organiğin de gerçeği olur mu demeyin, sertifikalı organik ürünler de ayrı bir dünya, bununla ilgili daha sonra yazı yazacağım) almak, evde yapabileceğim kişisel yada ev bakım ürünlerine ağırlık vermek”.

Basit yaşam serüvenimde, sağlıklı ürünler kullanma konusundaki hassasiyetim, çok araştırma gerektirmekte. Bu bazen keyifli, bazen de sinirlerimi zorlayacak bir süreç olabiliyor. Sadece parlatıcı için kullanacağım ürünle ilgili bile bu kadar ince eleyip sık dokuma durumuna sizler de tanık oldunuz. Basit yaşamak benim için, sağlıklı ürünlerin olduğu bir yaşamı da ifade ettiği için bu tarz bir yaşam keyifli ama bir o kadar da zorlayıcı olabilmektedir. Benden söylemesi…

Bulaşık makineme gelince, parlatıcı gözüne sirke döktüm. Markalı parlatıcı ürünlere nazaran çok daha iyi bir seçenek olan sirke koymanın keyfi var bende. Ama yine de daha iyisi olamaz mıydı diye düşünmeden edemiyorum. Seçenekler;

*Parlatıcı kullanmamak.

*Bulaşıkları elde yıkamak (daha fazla su tüketildiği ile ilgili araştırmalar yapılmış).

*Organik sirke kullanmak (pahalı bir alternatif)

*Evde kendi sirkemi yapmak (yazın denedim ama olmadı, tekrar denemek iyi fikir)

BU KADAR ZAMAN HARCAMAYA DEĞER Mİ ALTI ÜSTÜ BİR PARLATICI İÇİN DİYE DÜŞÜNENİZ VAR MIDIR ACABA İÇİNİZDE. VARSA EĞER CEVABIM; EVET ZAMAN HARCAMAK DENİRSE BUNA EĞER BENCE DEĞER. SİZİ BİLEMEM AMA BEN FİRMALARIN SİRKE DİYE BÖYLE UCUBE ŞEYLER SATMASINA, ŞEKER DİYE GLİKOZ ŞURUBU, SÜT DİYE SÜT ADI ALTINDA BEYAZ BİR SIVI, ŞAMPUAN DİYE DETERJAN, DETERJAN DİYE İÇİNDE SODYUM LAURİL SÜLFAT BENZERİ MADDELERİN BULUNDUĞU ŞEYLER ALMAK İSTEMİYORUM.

FİRMALARIN GÖZÜNDE BİZLER İNSAN DEĞİL TÜKETİCİYİZ. ONLAR İÇİN ÖNEMLİ OLANIN BİZLERİN SAĞLIĞINDAN ÇOK PARA KAZANMAK OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM. ÇÖLDE BİR KUM TANESİ GİBİ HİSSETMEK İSTEMİYORUM AMA BENCE FİRMALARIN BİZE HANGİ GÖZLE BAKTIĞINI FARKEDİP BU KONUDA BİLİNÇLİ BİR TOPLUM OLMAMIZ GEREKTİĞİNE İNANIYORUM. FİRMALAR BENİ DÜŞÜNMÜYORSA EĞER BEN KENDİMİ DÜŞÜNÜP ALACAĞIM ÜRÜNLER KONUSUNDA ”ZAMAN HARCAMAYA” DEVAM EDECEĞİM. NOKTA.

NOT: Sirkeyi ev temizliğinde farklı şekillerde kullanıyorum. İnternette de bu konuda çok araştırdım ama uygulamadığım şeylerin listesinin bu yazıda ” kopyala yapıştır” tarzı bulunmasını istemiyorum. Denediğim bazı tarifler var, onları da zamanla sizinle paylaşmayı istiyorum.

Reklamlar

16 thoughts on “Basit parlatıcı ve koruyucu katkılı sirke!

  1. Biz sirkeyi salatya dokup yeriz genelde, ama ilginc bir yazi olmus, aslinda ben sirkeyi sacimi durularken de kullaniyorum, kepege iyi geliyor (sac derisinin asit-baz oranini da dengeliyor). Evde sirke yapimi ile ilgili tavsiyeleriniz olurmu acaba?

    • en son sirke denemem başarısız oldu maalesef.nerede yanlış yaptım onu da bilemiyorum açıkcası.ama yakın zamanda tekrar denemek istiyorum sirke yapmayı.Gelişmeleri paylaşacağım…

  2. Merhaba..
    Ben bulaşık makinemin parlatıcı gözüne bir kaç aydır beyaz sirke (0,5) diye geçiyor sanırım, bunu kullanıyorum. Jnanilmaz derecede memnunum.bulasiklar lekesiz ve tertemiz! Sizinde dediğiniz gibi hem sağlıklı hemde param cebimde kalıyor.peki siz sirkenin çamaşır makinesinde yumusatici olarak kullanılması hakkında ne düşünüyorsunuz? Son zamanlarda böyle bir araştırmam varda:) teşekkür ederim:)

    • çamasır makinesinde bende yumuşatıcı olarak sirke kullandım.herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadım.şu sıralar yumuşatıcı olarak hiç bir şey kullanmıyorum.bu şekilde bir süre denemek istiyorum.

  3. Yazılarınızda çaydan bahsediyorsunuz. Ben de çay seven ve sizin kadar olmasa da basit yaşamı uygulamaya çalışan birisi olarak; bardaklardaki çay lekelerini çıkarmak için tavsiyelerini alabilir miyim? Market temizleyicileri kullanmaktan kaçınıyorum ama bir yere kadar.

    • bardaklardaki çay lekeleri de benim kabusum.Denediğim ve çok memnun kaldığım yöntem ise bardakları karbonatla ovalamak.tuz ile ovalansa da bu lekeler çıkıyor.tercih sizin.

  4. Caycinin sorusuna katiliyorum, bardaktaki lekeler yikiyorum yikiyorum cikmiyor… bu konuyla ilgili cevabınızı ben de merakla bekliyorum:)

  5. eline sağlık .bizleri bilgilendirdğin için .bu araştımalarını paylaştığın için sana teşekkürler . sevgi dolu yüreğine sağlık seni ailecek takip etmeye devam edeceğiz kolay gelsin.hayat paylaştıkca anlam kazanır.

    .

  6. serüvensiz hayat varmı bana söylermisiniz .kartaneleri dahi yeryüzüne inene kadar ne serüvenler yaşıyor sonunda başarıyor yılmıyor .paylaşmak istemeyenlere inat serüvenine devam ediyor.

    • yorumunuzu okuduktan sonra neden bilmem çok duygulandım.Kar tanelerinin bile bir serüveni olabileceği hiç aklıma gelmemişti, teşekkürler.

      yorumlarınızın devamını bekliyorumm:)

    • teşekkür ederim, yazın denemiştim sirke yapmayı. sanırım sıcaklardan etkilendi başka da bir sebep bulamadım neden olmadığına. ama yeni yaptığım sirke denemesi başarıyla sonuçlandı. sirke yapımı konusunda tecrübelisiniz anladığım kadarıyla. benim en çok merak ettiğim konu, sirke olduktan sonra ne zaman kavanozun ağzını kapatıyorsunuz. içinde sirke anasıyla beraber mi yıllandırıyorsunuz yoksa çıkartıyor musunuz?

  7. bastan aradan derken simdi okuyabildim bu yazinizi. sizi… ,
    ayaga kalktim ve alkisladim . supersiniz.yazilarinizi okumak her acidan cok keyifli.ayrica cok memnun oldum tanistigimiza, yazistigimiza.

Yorumlar kapalı.